More i krš

Javna ustanova More i krš

U petak, 21.listopada održano je edukativno predavanje eko grupi učenika petih razreda OŠ Don Lovre Katić iz Solina. Kao i proteklih godina, ihtiološki rezervat Jadro, bio je idealna lokacija za razgledavanje, slušanje i učenje u prirodi o prirodi, pravilima ponašanja u rezervatu, mekousnoj pastrvi solinki (Salmothymus obtusirostris) koja je endemska vrsta te njenom neprijatelju alohtonoj vrsti kalifornijskoj pastrvi, međusobnoj povezanosti biljnih i životinjskih vrsta, važnosti njihovog očuvanja kao i o njihovom doprinosu na očuvanje.

Djeca su sa velikim zanimanjem tijekom šetnje razgledavala po rezervatu i pažljivo slušala. Nakon toga su se smjestili na livadu pokraj rijeke Jadro kako bi detaljnije poslušali i prokomentirali ono što su vidjeli i čuli. Edukaciju je održala stručna suradnica JU „More i krš“ koja je odgovarala na brojne upite zainteresiranih malih ekologa. Moglo se zaključiti da su djeca dobro upoznata o rijeci Jadro i mekousnoj pastrvi, ali su rado upijali i nove informacije koje su im jako zanimljive i biti će im od koristi. Odlučili su se odmah napraviti prvi korak u svom doprinosu očuvanju rezervata te su dobivši rukavice i vreće za smeće krenuli u sakupljanje smeća. Na žalost zbog ne savjesnih posjetitelja koji ostavljaju smeće ubrzo su vreće bile napunjene.

Osim učenja i rada učenici su guštali u igri graničara na igralištu izgrađenom u sklopu projekta Ritour  i marendi, a na povratku do škole su im podijeljeni edukativni materijali.

smart
Skip to content