More i krš

Javna ustanova More i krš

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je dio EU projekta „Skriveni habitati“ čiji je nositelj Splitsko-dalmatinska županija sa sedam partnera.  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš koja je preuzela upravljanje, te Općina Dugopolje, Grad Kaštela, Grad Split, Turistička zajednica Općine Dugopolja, Turistička zajednica Grada Kaštela i Turistička zajednica Grada Splita.

EU projekt ”Skriveni habitati”se provodio u sklopu poziva ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, objavljenog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna procjena vrijednosti projekta je 34.548.821,61 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 19.475.727,09 kn, odnosno 61% od prihvatljivih sredstava.

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je edukativni, multimedijalni i interpretacijski centar s dodatkom poučnih staza i škola u prirodi. Središnje mjesto centra je multimedijalni interpretacijski postav koji na moderan i interaktivan način prezentira prirodnu baštinu. On nudi multisenzorske interpretativne zone, taktilne, zvučne, mirisne elemente i video projekcije te poučne interaktivne instalacije.

Glavne uloge i ciljevi su:

–           kroz edukaciju i interpretaciju podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite

–           unaprijediti doživljaj posjetitelja kroz upotrebu virtualne tehnologije, te poticati na aktivno istraživanje

–           povećati turističku privlačnost i vidljivost kroz brend ,, Skrivena Dalmacija’’

Ovim projektom Dugopolje postaju ‘Vrata Dalmatinske zagore’ te u edukacijskom i turističkim smislu dodatno će doprinijeti valorizaciji prirodne baštine Splitsko-dalmatinska županije.

U Centru postav je izrađen na način da posjetitelj može sjesti i promatrati, čitati, igrati igrice, letjeti iznad Mosora, uvlačiti se u špilje, osluškivati zvukove Mosora. Koncept Centra je da se posjetitelj opusti i na zabavan način upoznaje svijet koji do jučer nije primjećivao, a koji u sebi krije neprocjenjivo bogatstvo a sve uz našeg skrivenog vodiča vilu Mosora. Sve umjetničke instalacije, glazbene skladbe i zvukovi djelo hrvatskih umjetnika.

Posjetiteljima se putem suvremenih multimedijalnih rješenja poput multi-touch stolova,  VR naočala, audio i video zapisa, holograma, senzora pokreta itd. pruža prezentacija i interpretacija različitih prirodnih vrijednosti te suživota prirode i čovjeka.

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je nova posjetiteljska atrakcija koja otvara vrata u svijet skrivenih habitata, nedostupno čini dostupnim, nevidljivo vidljivim, te je komunikacijski prilagođena novoj generaciji posjetitelja.  Kako je digitalna tehnologija jezik 21. stoljeća Centar je u potpunosti prilagođen zahtjevima suvremenog korisnika te tako doživljeno iskustvo ostavlja snažan utisak na posjetitelja i  informira ga iz sasvim nove prespektive što rezultira pozitivnim osjećajima i razvijanjem svijesti o prirodi i razmim temama Centra.

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je službeno otvario svoja vrata 31. siječnja 2023, zimsko radno vrijeme je od utorka do nedjelje 01.11.-30.04., od 9 do 16 sati, a ljetno zimsko radno vrijeme je od utorka do nedjelje 01.05.-31.10., od 9 do 20 sati.

U prvom tjednu veljače posjetitelji će plaćati promotivnu cijenu koja je 50% snižena, a djeci do 3 godine i osobama s invaliditetom ulaz je besplatan. Svi ste dobrodošli i jedva čekamo pružiti jedinstvno multimedijalno iskustvo i dobar provod.

Skip to content