More i krš

Javna ustanova More i krš

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban otvorio je danas na Biševu pored Visa Centar za posjetitelje Modra Špilja – Biševo. Radi se o projektu vrijednom 27 milijuna kuna koji kroz brojne sadržaje koje nudi doprinosi održivom razvoju Biševa. „Proveli smo jako puno aktivnosti. Nije to samo gradnja ovoga centra. To su i poučne tematske staze koje je realizirala javna ustanova „More i krš”, a tu je i uređenje obalne topničke bitnice s prekrasnim vidikovcem. Napravili smo i niz važnih dokumenata poput strateškog plana, strategije brendiranja i studije valorizacije prirodne baštine”, navodi gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

Župan Blaženko Boban smatra kako je ovaj projekt važan za Grad Komižu, Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. „Biševo je samo po sebi dijamant. Ovaj dijamant je ovim projektom uistinu postao fino brušen. Ako imamo na umu da je ovo posljednji naseljeni otok u našem arhipelagu, onda moramo znati koliko se truda u njega trebalo uložiti. Nositelju projekta, gradonačelnici Komiže gospođi Tonki Ivčević od srca čestitam”, izjavio je.

Ravnatelj Javne ustanove „More i krš” Domagoj Lažeta ističe aktivnosti koje je ova županijska ustanova imala u sklopu ovoga projekta. „Izgradili smo 12 kilometara staza koje smo opremili klupama, stolovima, sjenicama i odmaralištima. Postavili smo i kamere na mjestima na kojima se može naći Eleonorin sokol, zaštićena vrsta koju naša javna ustanova godinama istražuje. Kruna našeg sudjelovanja u ovom projektu je obnova, osvjetljenje i čišćenje napuštenih topničkih bitnica na rtu Gatula. Ukupna vrijednost samog toga projekta je oko 3 milijuna i 300 tisuća kuna, od čega je 75% financirano fondovima Europske unije”, izjavio je Lažeta.

Skip to content