More i krš

Javna ustanova More i krš

Danas je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom predstavljen turističko – planinarski zemljovid Imotske krajine.

Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Split, Turistička zajednica Imota i Javna ustanova „More i krš“  predstavili su turističko – planinarski zemljovid Imotske krajine.

Izradom vjerodostojnih tematskih zemljovida i vodiča, HGSS djeluje preventivno na sprečavanju nesreća, povećavanju sigurnosti kretanja i boravka u prirodi, a istovremeno promovira prirodne, kulturne i športsko-rekreativne vrijednosti ruralnog područja RH. Turističko – planinarski zemljovid Imotske krajine namijenjen je domaćim i stranim planinarima i turistima zainteresiranim za boravak u prirodi, a koristit će i članovima HGSS-a u spasilačkim akcijama. Donosi detaljan pregled cesta, planinarskih puteva, pješačkih i biciklističkih staza.

Na samom početku predstavljanja prisutne je pozdravio Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota i iskazao zadovoljstvo  suradnjom svih institucija na izradi ovog jedinstvenog zemljovida koji će pomoći valorizaciji i prezentaciji  športsko-rekreativnih, prirodnih i kulturnih vrijednosti Imotske krajine.

Najnovije kartografsko izdanje Hrvatske gorske službe spašavanja je zatim predstavio autor zemljovida, Marko Cvrlje. Istaknuo je da je zemljovidom prikazano 56 kilometara planinarskih staza, 386 kilometara biciklističkih, hodočasnička staza Camino Imota te područje unutar granica geoparka „Biokovo-Imotska jezera“.  Obuhvaća područje grada Imotskog, općina Imotske krajine te Zadvarje i Brela, a ukupna površina projektnog obuhvata je 732 km2, napravljenog u mjerilu 1:25 000.

Branimir Jukić iz Javne ustanove „More i krš“  je naveo da je na području koje je obuhvaćeno ovim zemljovidom sedam zaštićenih područja, geopark „Biokovo-Imotska jezera“ i osam lokaliteta europske ekološke mreže NATURA 2000. Planinarske i geološke staze prolaze upravo tim područjima iznimne geografske i estetske vrijednosti.

Zemljovid je nastao kao rezultat dobre suradnje HGSS-a, Turističke zajednice Imota, planinarskog društva Imotski, Geoparka Biokovo-Imotska jezera, Javne ustanove „More i krš“. Od iznimne je koristi u promociji prirodnih vrijednosti Imotske krajine te valoriziranju prirodnih, kulturnih i religijskih znamenitosti Imotske krajine.

Skip to content