More i krš

Javna ustanova More i krš

Botanički vrt osnovne škole Ostrog utemeljen je 1976. godine, kada su se u njemu počele saditi prve biljke. U to vrijeme je bio jedini školski botanički vrt te nakon samo deset godina zaštićen je i kao spomenik parkovne arhitekture. Ovo je jedinstveni primjerak školskog botaničkog vrta u republici Hrvatskoj, a vjerojatno i puno šire. Ujedno je i jedini spomenik parkovne arhitekture u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji nije povijesni perivoj.

U njemu raste oko 600 različitih vrsta biljaka, te sadrži i poseban maslinik od preko 150 stabala maslina sa 40 stranih i domaćih sortimenata. Vrijednost ovog maslinika govori nam i činjenica da neke od sorti koje se u njemu nalaze, ne mogu naći u niti jednom drugom masliniku duž Lijepe naše. Kako ovaj prekrasni školski vrt bi ostao očuvan i za buduće generacije, potrebna je kontinuirana njega širokog asortimana jako rijetkih vrsta biljaka. Zbog toga se u proljetno vrijeme u vrtu obavljaju i radovi na rezidbi, košnji i uklanjanju potencijalno opasnih stabala. U proljetnim radovima u vrtu sudjeluju i djelatnici javne ustanove „More i Krš“ koji ujedno i upravljaju ovim spomenikom parkovne arhitekture zajedno sa djelatnicima škole.

Vrt je postao prepoznatljiv “brend”, turistička atrakcija s organiziranim posjetima i izvorište mnogih vrijednih ekoloških ideja i inicijativa.

Skip to content