More i krš

Javna ustanova More i krš

Na Prokurativama je u Splitu predstavljanjem javnih ustanova iz svih krajeva Hrvatske započela nacionalna kampanja “Poslušaj glas prirode”, koja će trajati godinu dana.

Kampanjom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja želi se potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika stanovništva u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, a niz aktivnosti tijekom godine prezentirali su predstavnici Nacionalnih parkova Krka i Brijuni, parkova prirode Lonjsko Polje, Lastovsko otočje i Vransko jezero, te javne ustanove Šibensko-kninske županije, Karlovačke, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, kao i udruge Sunce, splitske udruge koja je jedna od najaktivnijih organizacija civilnog društva u zaštiti prirode.

– More nije u dobrom stanju, i tomu svjedočimo svakog dana. Svaki dan se praktički bilježi neka nova vrsta ili utjecaj neke nove strane invazivne vrste. I šume nisu u dobrom stanju. U kontinentalnom dijelu imamo jako veliki problem sa sušenjem ogromnih šuma jasena, preko 30 tisuća hektara tih šuma se osušilo – rekao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

– Trenutno imamo 12,6 posto Jadrana u jurisdikciji Republike Hrvatske pod zaštitom, a to do 2030. godine želimo podići na 30 posto. Isto tako želimo naći i dodatne površine koje ćemo staviti pod strogu zaštitu, točnije da nema ribolova nikakve vrste – kazao je.

Alexandra Carol Horvat, glavna čuvarica Parka prirode Lastavskog otočje prezentirala je Splićanka i Splićanima, posebno mladima, riblje vrste s tog područja govoreći kako je više istražen Mars nego Jadran što je porazan podatak.
– Mnogo toga se nađe u moru, od balona, plastike, katrana, medicinskog otpada, stiropora, čepova,… Ali more je i prepuno organizama od kojih ćemo neke mi danas predstaviti – rekla je.

Rječica Slunjčica i špilja Vrlovka s pet vrsta šišmiša, pokazali su svijetu iz Javne ustanove Natura Viva iz Karlovačke županije, a najveći problem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema riječima Stjepana Mekinića, biologa Javne ustanove “More i krš”, je sidrenje u uvalama kojima se oštećuje stanište morske cvjetnice Posidonia Oceanica.

Skip to content