More i krš

Javna ustanova More i krš

U Solinu je danas svečano otvoreno moderno i suvremeno opremljeno izletište uz izvor Jadra realizirano u sklopu projekta „Jadro – izvor života“. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 28 milijuna kuna za kojeg je osigurano nešto više od 24,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava od kojih je 80 posto, odnosno oko 19 milijuna kuna, financirano EU sredstvima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“, a partneri su Grad Solin i Turistička zajednica grada Solina.

Press konferencija za medije prethodila svečanosti otvaranja

Svečanosti otvaranja prethodila je konferencija za medije na kojoj su Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove „More i krš”, i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove grada Solina predstavili detalje projekta.

– Vrijednost projekta je 24,4 milijuna kuna, od čega je EU sufinancirala 80 posto. S projektnim partnerima radili smo na projektu više od šest godina, a danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo ga priveli kraju. Bit ovoga projekta, između ostalog, je zaštita i promocija endemske vrste mekousne pastrve, od milja zvane solinka, a koja obitava isključivo ovdje – rekao je Domagoj Lažeta, ravnatelj JU „More i krš“. 

Više o samom projektu, prisutnima je otkrila Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove u Gradu Solinu.

– Od sadržaja koji se nalaze u sklopu izletišta izdvojili bismo Centar za posjetitelje koji ima uređenu multimedijalnu dvoranu, podrum s mrjestilištem mekousne pastrve, a nalazi se i dječji kutak s interaktivnim sadržajem koji su prilagođeni edukaciji najmlađih posjetitelja i odraslima o ekologiji i očuvanju prirode. U Centru je postavljen i QR kod preko kojeg posjetitelji mogu reproducirati interaktivnu audio knjigu ‘Rijeka Jadro – na izvoru povijesti’. Zatim je postojeći bunker iz Drugog svjetskog rata preuređen u interpretacijski centar mekousne pastrve, a tu se nalazi interaktivni stol s prikazom toka rijeke Jadro i interaktivnim aplikacijama. U kupoli bunkera uređen je posebni imerzivni prostor s periskopom prirode i aplikacijom „hod po vodi“ – rekla je Žižić te nadodala kako je uz čitav niz vanjskih sadržaja izletište prilagođeno osobama s invaliditetom.

U prigodi svečanog otvaranja, koje su svojim nastupima uveličali članovi klape „Delmati“ i Solinske mažoretkinje, uzvanicima su se obratili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

-Dočekali smo i ovaj dan. Do ovog trenutka trebalo je proći puno mjeseci strpljivog čekanja, uloženog truda, uklonjenih prepreka, ali sve se na kraju isplatilo. Danas sam sretan i ponosan na ovaj projekt koji je na kraju dobar primjer suradnje i usklađenosti svih dionika – rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević te se zahvalio svima koji su na bilo koji način bili dio ovoga, počevši od onih koji su pripremali, radili i provodili projekt, Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove, projektanata, izvođača radova, JU „More i krš“ te Ministarstva regionalnog razvoja koje je prepoznalo ovaj projekt.

Cilj projekta je u samom startu bio zaštititi prirodno bogatstvo i bioraznolikost na izvoru rijeke Jadro, ali i da stvorimo moderno izletište za odmor našim sugrađanima i brojnim posjetiteljima. Uklopili smo i treći cilj, a to je da ima edukativni centar za mlade ljude – poručio je gradonačelnik Ninčević.

– Ovim projektom Jadro postaje izvor života za mlade ljude, ne samo iz Solina, nego i iz Splita i okolice. Ovo je jedno predivno izletište koje će mnogi koristiti. Unatoč tome što je JU „More i krš“ nositelj projekta, Grad Solin je taj koji je odradio najveći dio posla i na tome im se zahvaljujem. „More i krš“ ovim projektom zatvara svoju vertikalu od tri interpretacijska centra – Centar za posjetitelje „Modra špilja“ na Biševu, Centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju i sada imamo ovaj „Jadro – izvor života“. Oni će biti ne samo turističke destinacije nego i izletište mladima i služit će edukaciji – poručio je župan Boban.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić smatra da nema boljeg osjećaja nego prisustvovati svečanom otvaranju kada se projekti financirani iz EU realiziraju. 

– Simbol Solina rijeka Jadro, i cijeli potez i područje s iznimnom prirodnom ljepotom, ovim projektom pretvorilo se u prostor društvene namjene koji je ovom izvedbom postalo atraktivno za građane Solina, ali i za sve posjetitelje. To je sve jedna dodana vrijednost za sve stanovnike Splitsko-dalmatinske županije, dodana vrijednost je i za turizam, a svim sudionicima projekta mogu čestitati na realizaciji. – rekao je Erlić. 

Nakon prigodnog obraćanja, don Ante Čotić, solinski župnik blagoslovio je novootvoreno izletište, a potom su ravnatelj Javne ustanove „More i krš“ Domagoj Lažeta, gradonačelnik Dalibor Ninčević, župan Blaženko Boban, državni tajnik Šime Erlić, presjekli vrpcu te izletište tako i službeno proglasili otvorenim.

Zanimljivi sadržaji namijenjeni svim generacijama

Realizacijom ovog projekta Solinjani i njihovi gosti dobili su priliku uživati u čitavom nizu zanimljivih sadržaja namijenjenih svim generacijama. Na raspolaganju su im Centar za posjetitelje, ugostiteljski objekt s gastro ponudom, Interpretacijski centar, Škola višestranog razvoja, dječje igralište, boćalište, pješačke staze i terminal s javnim biciklima, a izgrađen je i pješački most te parkiralište s posebnim mjestima za parkiranje bicikli i romobila.

Škola višestranog razvoja, uređena u sklopu I. faze projekta, smještena je u nekadašnjem napuštenom tupinolomu u Majdanu, a u naravi predstavlja senzorni park sastavljen od tri osnovna prostorna elementa: šetnice, šume i pet tematski uređenih osjetilnih poligona koji potiču senzornu integraciju pojedinog osjetila: sluha, dodira, okusa, vida i njuha. Šetnica kroz park zamišljena je i kao trim staza koja sa spravama za tjelovježbu omogućava sportsko-rekreativno korištenje prostora. Senzorna integracija, fizička aktivnost i edukacija putem postavljenih info panela zajedno čine sustav višestranog razvoja u prirodi koji značajno pridonosi valorizaciji, unaprjeđenju i održivom korištenju nekad zapuštenog tupinoloma, a time i cijelog područja uz Jadro. Druga šetnica prolazi kroz šumu i povezuje poligone, a za intenzivniji poticaj senzorne integracije slijepih i slabovidnih posjetitelja parka uz poučnu stazu su posađene autohtone biljke koje dodatno simuliraju senzornu integraciju njuha i dodira.

Centar za posjetitelje i Interpretacijski centar

Među objektima uređenima u sklopu II. faze projekta svakako se ističu Centar za posjetitelje i Interpretacijski centar. U sklopu Centra za posjetitelje uređena je multimedijalna dvorana te podrum s mrjestilištem mekousne pastrve, od milja zvane solinka, inače zaštićene endemske vrste. U multimedijalnoj dvorani centra nalazi se Kids corner s interaktivnim sadržajima prilagođenima edukaciji djece, a uz to dostupan je i film te aplikacije namijenjene odraslima o ekologiji i očuvanju prirode i same rijeke Jadro. U Centru za posjetitelje postavljen je i QR kod preko kojega posjetitelji mogu na svojim mobilnim uređajima reproducirati interaktivnu audio–knjigu „Rijeka Jadro – na izvoru povijesti“, na hrvatskom i engleskom jeziku, koja je prilagođena za slabovidne i slijepe osobe.

Svakako treba istaknuti i to da je prostor od parkirališta do centra za posjetitelje također prilagođen slabovidnim i slijepim osobama, a osobama smanjene pokretljivosti osiguran je pristup sadržajima Izletišta uz pomoć koso podizne platforme.

Interpretacijski centar, smješten u postojećem bunkeru iz Drugog svjetskog rata tematski je posvećen mekousnoj pastrvi. Na zidovima su izloženi informativni panoi o solinki i taktilni izložak koji simulira pastrvu. Tu se nalazi i multitouch (interaktivni) stol s prikazom toka rijeke Jadro i interaktivnim aplikacijama. U kupoli bunkera uređen je posebni imerzivni prostor s periskopom prirode i aplikacijom „hod po vodi“ pomoću koje će posjetitelji moći doživjeti podvodni svijet rijeke na jedinstven način uz dojam da se kreće unutar nje.

Spomenuti novi sadržaji smješteni uz izvor Jadra omogućit će Solinjanima i ostalim posjetiteljima, a posebno djeci i mladima, da na zanimljiv način provode svoje slobodno vrijeme, učeći, družeći se i upoznavajući iznimne prirodne vrijednosti Solina.

Skip to content