More i krš

Javna ustanova More i krš

Redovitim nadzorom u zaštićenom značajnom krajobrazu “Kanjon rijeke Cetine”, čuvari prirode javne ustanove More i krš uočili su nesmotreno i konstantno nakupljanje glomaznog, klaoničkog i ostalog otpada u samom kanjonu nadomak rijeke Cetine. Zaključeno je kako se od neprestanog gomilanja stvorila velika prijetnja za nastajanjem velike ekološke katastofe, te je potrebna velika i brza intervencija uklanjanja.

Stoga su, 14. Veljače,  čuvari prirode  Javne ustanove More i krš i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split , u naselju Kreševo predjela Razmenica općine Šestanovac počeli sa velikom akcijom uklanjanja ilegalnog deponija otpada na samim obroncima

kanjona.

Terenu se pristupilo sa litice pokraj županijske ceste, gdje pretpostavljamo da se pod okriljem noći, taj otpad sad već opasno približio samoj rijeci koja je i dan danas središte života ovog kraja.

Na ovom teško pristupačnom i nesigurmom terenu uklonilo se vise od 15m3 raznovrsnog otpada te odložen na za to predviđeno odlagalište. Prilikom sanacije deponija oprema je osigurana od strane općine Šestanovac

Tijekom očevida i uklanjanja otpada čuvari prirode su prikupili odredene indicije o potencijalnim počiniteljima ovih ilegalnih radnji te su o svemu obavješteni policija, državno odvjetništvo i državni inspektorat.

Skip to content