More i krš

Javna ustanova More i krš

Splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban je na današnjoj konferenciji za novinare najavio kako će krajem listopada biti održana završna konferencija EU projekta “Skriveni habitati” projekta i primopredaju Centra za posjetitelje “Skrivena Dalmacija” u Dugopolju.

EU projekt “Skriveni habitati” se provodi u sklopu poziva “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, objavljenog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 19.475.727,09 kn, odnosno 61% od prihvatljivih sredstava. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak sredstva osiguran iz proračuna partnera u projektu. 

Nositelj EU projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a župan Blaženko Boban je posebno zahvalio partnerima u projektu, naglasivši kako je ovaj projekt dokaz da gradovi i općine mogu sinergijski surađivati na projektima koji su značajni za razvoj ove županije.

Predstavnici partnera na konferenciji bili su: ravnatelj Domagoj Lažeta iz Javne ustanove More i krš, voditelj projekta za Grad Split Toni Jerković, voditeljica aktivnosti za Grad Kaštela Marijana Mišerda Bajić,načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić,direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Kaštela Nada Maršić i direktor TZ općine Dugopolje Tomislav Balić.Među uzvanicima je bila i direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.  

Voditelj EU projekta i dožupan Stipe Čogelja pojasnio je što EU projekt “Skriveni habitati” donosi lokalnom stanovništvu i turistima:

  • Centar  za posjetitelje “Skrivena Dalmacija” u Dugopolju (multimedijalno-edukativni centar koji interpreter prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije)
  • Edukacijsku dvoranu u Dugopolju
  • Dvije interpretacijske staze kroz prirodu za planinare i rekreativce s odmorištima za školu u prirodi i razgledavanje:

  • Mosor-Sjever (Općina Dugopolje: staze Mali put- tzv. Mali Mosor)
  • Mosor -Jug  (Split –Žrnovnica: staze šetnica uz Žrnovnicu – dvorište OŠ               Žrnovnica-planinarska staza).

Obadvije staze imaju centralna odmorišta koja su predviđena za školu u prirodi  i turističko razgledavanje.

  • Interpretacijsku zonu – Maslina na lokaciji 1500 godina stare Masline u Kaštel Štafiliću predviđeno je edukativno odmorište za školu u prirodi i turističko razgledavanje.

Centrom za posjetitelje u Dugopolju će upravljati Javna ustanova More i krš, koja je, po riječima ravnatelja Domagoja Lažete, već provela javni natječaj za zapošljavanje voditelja Centra i njegovih suradnika. Njihov zadatak je pokrenuti sve sadržaje i infrastrukturu s naglaskom na edukativnu komponentu, kako bi se ispunili pokazatelji EU projekta u narednih 5 godina.

Po sadašnjim projekcijama JU More i krš, Centar za posjetitelje bi do kraja ove godine trebao otvoriti svoja vrata lokalnim stanovnicima i turistima.  

Više o konferenciji za novinare pročitajte na linku:

https://www.dalmacija.hr/novosti/clanak/boban-projekt-skriveni-habitati-ima-vrlo-vaznu-ulogu-u-provodenju-disperzije-turizma

Skip to content