More i krš

Javna ustanova More i krš

Završna konferencija EU projekta “Skriveni habitati” i primopredaju Centra za posjetitelje “Skrivena Dalmacija” održane su u Dugopolju. “Skriveni habitati”, projekt koji u prvi plan stavlja prezentaciju prirodne baštine i održivi turizam Splitsko-dalmatinske županije, vrijedan je 34 milijuna kuna, od čega 19 milijuna kn čine bespovratna sredstva, a u sklopu kojega je preuređena edukacijska dvorana u Dugopolju, izrađene su interpretacijske staze na Mosoru, interpretacijska maslina, na lokaciji 1500 godina satre masline u Kaštel Štafiliću, a kao kruna svega izrađen je Centar “Skrivena Dalmacija” u Dugopolju u kojemu će posjetitelji moći uroniti u biljni i životinjski svijet na Mosoru, pomirisati ljekovito bilje, poslušati huk vjetra, zavući se u špilju, ali i susresti gorsku vilu.

Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a na završnoj konferenciji i svečanosti primopredaji ključeva Posjetiteljskog centra, koje je župan Blaženko Boban uručio ravnatelju JU More i krš Domagoju Lažeti, bio je i ministar gospodarstva Davor Filipović.

Jedinstven u Europi

– Imam čast Javnoj ustanovi More i krš predati ključ zlatnih vrata Dalmatinske zagore. Otvaramo vrata hrvatske Provance, dalmatinske zagore u više aspekata: za turiste, edukacijski, za svu djecu SDŽ, ali s obzirom na jedinstvenost projekta u jugoistočnom dijelu Europe i za svu ostalu djecu i pokazujemo sinergiju rada regionalne uprave, s lokalnim zajednicama – rekao je župan Blaženko Boban i naglasio kako se turisti sve više traže prirodne ljepote i aktivnostima u prirodi.

– Ovo nije kraj iako je završen prvi, građevinski dio. Konačni rezultat te utakmice vidjet će se u drugom poluvremenu, kako će se ovaj projekt implementirati u turističku ponudu – rekao je Boban i naglasio kako je ovo još jedan doprinos disperziji turizma.

– Naša ustanova More i krš intenzivno se pripremala i s ponosom mogu reći da smo spremni za preuzimanje centra. Izabrali smo izvrstan tim zaposlenika na javnim natječajima, uspostavili smo kontakte i dogovorili suradnju s brojnim turističkim agencijama – rekao je Lažeta i najavio kako će prvi posjetitelji u Centar doći u prosincu.

Prilagođen djeci

Zadovoljan je bio i načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić, kao i ministar Filipović.

-Ovaj centar je ostavio takav vrhunski dojam na mene da će prvi put kada budem dolazio u Split dovesti svog trogodišnjeg sina. Prilagođen je i za djecu, a ovo je jedno obogaćivanje turističke ponude. Ovakvi projekti kreiraju dodatnu vrijednost, zamašnjak su razvoju i rastu – izjavio je Filipović.

Skip to content